Raili & Ylva

En gång när jag satt på tåget på väg hem från jobbet, trött, naturligtvis, och hungrig och antagligen kaffesugen (jag är alltid  kaffesugen), och viskande pratade med min älskade vän J i mobilen, upptäckte jag att alla samtal i tågvagnen hade stannat upp, och ett otal ögon var vända mot mig. Alla lyssnade. Nu kunde de ju bara höra min del av samtalet, vad vi nu kan ha pratat om (kanske var det den gången jag berättade att jag legat i solariet under lunchen och brandlarmet satte igång), och det fick mig att tänka … Alla har inte en vän som J, eller en relation som den vi har, där vi kan prata om allting med skamlös självironi och alltid, alltid ställer upp för varandra.

Raili och Ylva, huvudpersonerna i min bokserie, är på intet vis J eller jag, men mycket av vänskapen och dialogerna dem emellan har stora drag av vår vänskap och våra samtal. Det är fantastiskt att ha en vän som J. Jag önskar att alla hade förmånen att ha en sådan vänskap i sina liv, och det är den jag försöker förmedla i mina böcker.

Jag bor i Ljungskile, som på ”Välkommen till Ljungskile-skylten” kallas Där fjället möter havet, och så är det. Ljungskile ligger i Bohuslän på den svenska västkusten, och det är en fantastisk liten by norr om Göteborg. Salta bad och båtfärder i all ära, men jag är fascinerad av vårt fjäll. Där finns stora skogar, otaliga små sjöar, varg, älg, rådjur, lodjur, räv och gamla torpruiner där de fattiga, stolta fjällborna levde i fjärran tider – mina förfäder. En stor del av allt det här, tillsammans med min vilda och ibland mörka fantasi, finns också i mina böcker.

Jag hoppas du tycker om dem!

Lisa

Hennes ögon blå

Trots en nykter syn på både sitt ofrivilliga singelliv och sin övervikt och en ansvarsfull befattning som chefsbibliotekarie på Valluddens stadsbibliotek, påverkas Raili av den oförklarliga oro som drabbat de sex husen runt sjön i Lövaren. Med särlingen Olofsson som sin förtrogna, sätter hon igång en undersökning som inte bara mynnar ut i Olofssons död, inbrott och en otrevlig insikt i förruttningsprocessen hos lik, utan också leder till att hon, tillsammans med sin sidekick och kollega Ylva, jagas av en vansinnig mördare med onda krafter på sin sida.

Gäld till djävulen

Man skulle kunna tro att Raili, efter att ha överlevt helvetet i Lövaren med bara en bruten fot och sex månaders efterföljande terapi, skulle lugna ner sig och rent av njuta av sitt rofyllda singelliv och arbetet som chefsbibliotekarie i Valludden. Det kanske hon skulle ha gjort, om bara Ylva inte gått och blivit tokig. Tillsammans med sin anala kollega Solveig finner Raili sanningen om Ylvas tillstånd, och på självaste julafton konfronterar de tre bibliotekarierna den dysfunktionella familjen Legho uppe på det ödsliga Bredfjället. Fast på gården Svartevattnet av en oförsonlig snöstorm inser de, att om någon har en skuld att betala till djävulen, är det ett stort misstag att stå i vägen.

Rummet

När Ylvas sjuttioåriga mamma plötsligt sätter ut sitt hus till försäljning och försvinner, tar det inte lång tid för Raili och Ylva att spåra henne till en sekt i en ödslig herrgård, långt inne i de Bohuslänska skogarna. De två bibliotekarierna tar sig under falsk förespegling in i sekten, bara för att upptäcka att det som pågår där är mycket värre än de någonsin kunde föreställa sig, och begreppet ’ta sig in i någons huvud’ får en helt annan, och mycket farlig, innebörd

Virvelvind

En mördare besatt av en ond ande, dolda minnen av djävulskap och ett vackert barn i en ohygglig sekt skulle väl räcka för att skicka vem som helst under den mentala isen? I den fjärde boken om bibliotekarierna Raili och Ylva kommer de tidigare, fruktansvärda upplevelserna ikapp Raili, och i sitt fall lyckas hon inte bara förlora vett, sans och fotfäste, hon förlorar sånär sin bästa vän Ylva också.

Bistert knaprande diverse psykofarmaka och tio ångestkilon lättare tvingas Raili upp ur sin soffa och iväg till ett vandrarhem på en bohuslänsk ö. Påsksupé och umgås står på schemat, storm och mord är vad som erbjuds. Raili, Ylva och Solveig finner sig isolerade på en avlägsen del av Skipö med regnet trummande mot fönsterrutorna och en värmande brasa i kaminen, och i samvaron med de mer eller mindre sympatiska gästerna spirar förälskelser under svartsjukans hotfulla töcken.

Ett besynnerligt dödsfall sommaren innan dryftas, och när en av gästerna dör anar Raili oråd. Är de två pensionerade adjunkterna verkligen lika blida som de verkar, och vilka hemligheter döljer egentligen paret som driver vandrarhemmet? Blev kvinnan som dog på stranden föregående år mördad, och innebär det i så fall att även gästen mördades? Högst troligt, resonerar Raili, och i sin iver att bevisa sin tes sätter hon en boll i rullning som visar sig omöjlig att stoppa.

I Virvelvind hamnar Raili och Ylva mitt i pusseldeckarens makabra drama. De är fast på en stormdrabbad bohuslänsk ö med ett lik, ett värdpar, två adjunkter och ett gäng bibliotekarier – och en av dem är en mördare.